Boxendag 2017: Kasteel, ketter en een klokje

Boxendag 2017: Kasteel, ketter en een klokje

Op 14 oktober was het zover: 33 Boxen terug in Heeze.

Het was een dag van ontdekken, ontmoeten en plezier. Iedereen vermaakte zich: van familie-oudste Els die ons als Heezenaar ontving, tot de benjamin Oscar die stralend met zijn achternicht Nienke danste. Het begon met een ontvangst in Restaurant De Zwaan waar de vaste klanten zich afvroegen wie dan wel al die Boxen-uit-Heeze waren. Daarna een bezoek aan Kasteel Heeze waar twee gidsen ons ontvingen en we één van de laatste nog bewoonde kastelen van Nederland konden ontdekken. Vandaar naar De Boschwachter waar tante Aurelia de la Rive (1749-1823) ons opwachtte en ondanks haar gevorderde leeftijd genoot van haar nazaten, tot in de 10e generatie. Dorpshistoricus Carel Smit gaf een inleiding voor de middagwandeling naar de Sint Jobsecker,  stamgrond van de Boxen in De Boxhoirck. Louk vertelde over de ketter Anthonis  “Teunis”Janse Box, één van de oprichters van de Hervormde Gemeente in Heeze (1648). De dag werd afgesloten bij het St Jobsklokje, dat grenst aan de stamgrond van de Boxen.
Je ziet een selectie van de fotos, onder “Familie-foto’s” op deze webstek, gemaakt door Jan Willem, Joost en Louk. Onder Familiegeschiedenis vind je een verhaal over de Ketter Teunis Box en over Aukje de la Rive.
Jan Willem maakte ook een mooie dia-film, die helaas te groot is voor de webstek maar die  op verzoek kan worden toegezonden via DropBox.